Κέικ Σοκολάτας με Άρωμα Καφέ και Επικάλυψη Καραμέλας
Η ιδέα της καραμέλας ξεκίνησε από τον άνθρωπο των σπηλαίων ο οποίος έτρωγε μέλι. Η πρώτη καραμέλα χρησιμοποιήθηκε από τους Αρχαίους Αιγυπτίους για λατρευτικούς σκοπούς. Κατά τους αρχαίους χρόνους, οι Αιγύπτιοι,οι Άραβες και οι Κινέζοι ετοίμαζαν ζαχαρώδη από φρούτα και ξηρούς καρπούς τα οποία καραμελοποιούσαν με μέλι. Τα δύο παλαιότερα είδη καραμέλας είναι η γλυκόριζα και το τζίντζερ.
Υλικά για 5-6 μερίδες
- 225gr αλεύρι
- 30gr κακάο
- 130gr βούτυρο
- 110gr μαύρη ζάχαρη
- 2 αυγά
- 110ml γάλα
- 80gr κουβερτούρα
- 1/2 κουταλάκι baking powder
- 1/2 κουταλάκι baking soda
- μισή πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ
για τη σάλτσα καραμέλας
- 150gr ζάχαρη
- 40gr βούτυρο
- 250ml κρέμα γάλακτος
- 40gr γλυκόζη ή μέλι
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν
- προσθέτουμε εναλλάξ τα αυγά με το γάλα και τον στιγμιαίο καφέ
- κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder και τη baking soda
- τα ρίχνουμε εν-βροχή (σιγά-σιγά) στο μείγμα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα
- λιώνουμε σε μπεν-μαρί την κουβερτούρα και την προσθέτουμε
- αδειάζουμε το μείγμα σε μια αντικολλητική φόρμα κέικ που την έχουμε αλείψει προληπτικά ομοιόμορφα με βούτυρο, για να είμαστε σίγουροι ότι δε θα κολλήσει
- ψήνουμε στους 160-170°C για 35-40 λεπτά
- ελέγχουμε αν το κέικ μας είναι έτοιμο, τρυπώντας το στο κέντρο με ένα μαχαίρι -
το μαχαίρι πρέπει να βγει καθαρό - ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα
- όσο κρυώνει ετοιμάζουμε τη σάλτσα καραμέλας
- βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τη γλυκόζη ή το μέλι και αφού λιώσει προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη
- ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα
- όταν πάρει χρυσαφί χρώμα η καραμέλα προσθέτουμε το βούτυρο
- ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος
- αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλάτι
- αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της καραμέλας και περιχύνουμε το κέικ
Καλή σας όρεξη!